Mennyibe kerül Horvátország egy családnak?

Elég fél napot utazni a horvát autópályán, hogy hasonló árakon nyaralhassunk, mint a Balatonon. Nem kerül sokkal többe bármelyik szigeten megszállni, mint a városban. Egy négytagú, önellátó család legfeljebb napi 20 ezer forinttal számolhat, ha apartmant bérel főszezonban. A félpanziós ellátás viszont egy főnek kerül ugyanennyibe. Mennyiért lakhatunk jól egy étteremben? Mibe kerül hazatelefonálni és buszra szállni? Ezekről és további költségekről a Horvát Idegenforgalmi Közösségnél érdeklődtünk.Más mentalitás, kedvező éghajlati adottságok, gasztronómiai különlegességek, megfizethető árakon – csupán néhány a leggyakoribb érvek közül, amiért már évek óta vezeti déli szomszédunk a népszerűségi toplistát a magyar turisták körében: A főszezon július elejétől szeptember első hetéig tart, de a nyaralni vágyókat az sem riasztja vissza, hogy ebben az időszakban a szállások 30-50 százalékkal többe kerülnek, mint utószezonban.  Horvátország még nem tagja az Európai Uniónak, de az árakat sok helyen euróban adják meg. A hivatalos pénznem a kuna (HRK), aminek váltópénze a lipa, 100 lipa egy kunával, 1 kuna pedig 35 forintnak felel meg a hivatalos árfolyam szerint.

Egy négyszemélyes apartman főszezonban akár 80 euróba (20 ezer forint) is kerülhet, késő tavasszal és kora ősszel legalább 10-20 euróval kevesebbet kell fizetni érte. Nincs jelentős árkülönbség ugyanakkor a különböző régiók, illetve szárazföld és a szigetek között. Egyedül talán Dubrovnik és Opatija környékén drágább az élet: egy háromcsillagos szállodában a félpanziós ellátásért napi 15-20 ezer forintot is elkérhetnek, ami vetekszik az elegáns olasz és spanyol hotelek áraival.

A félpanziós ellátás áráért azonban már degeszre ehetjük magunkat a különféle pizzériákban, fast-food éttermekben. Egy középkategóriás vacsora italokkal 100 kúnából (3500 forint) jöhet ki fejenként, de könnyen megeshet, hogy közel ennyiből ketten is jól laknak. Például egy normál pizza salátával és 2 korsó sörrel együtt 110 kúnába kerül.Legfeljebb 300 kúna egy tengerparti ebéd, vacsora. Ennél magasabb összeget csak nagyon speciális menüért fizet a vendég. Széleskörűen elterjedt gyakorlat, hogy borravalót adnak (10 százalék körüli összeg) még akkor is, ha a felszolgálást külön felszámítják. Ezt egyébként van, hogy csak az étlapon jelzik, a számlára azonban már nincs rajta. A helybéliek úgy tartják, a számla végösszegétől függetlenül minimum 5 kunát illik otthagyni a pincérnek. (Az éttermen kívül bárban és taxival utazáskor is illik felfelé kerekíteni. Szokatlan lehet azonban számunkra, hogy tárlatvezetésért, vagy idegenvezetőknek is gyakran adnak borravalót.)

További éttermi árak:pizza: 35-40 HRK

spagetti: 30-40 HRK

grill mix: 75-80 HRK

1 adag tintahal: 60 HRK

sör: 15 HRK

üdítő: 12-13 HRK

fröccs: min. 10 HRK

1 adag fagylalt: 5 HRK

kávé: 7-8 HRK,

Cappuccino: 8-10 HRK

Horvátország jól ismert válogatott borairól, melyek az évszázados hagyományokkal rendelkező szõlészet eredményei. A tengerpart ismert vörösborai: a teran, a merlot, a kabernet, az opolo, a plavac, a dingac, a postup, a fehérborok közül a malvazija, a posip, a pinot, a kujundzsusa, a muskát népszerűek. A borok ára és minősége nagyon változatos, 30 kúnáért már iható palackos borokat adnak a  boltokban, a minőségi bor ára azonban 100 kúna fölött kezdődik. Amennyiben úgy döntünk, mégsem próbáljuk ki a horvát konyhát, a helyi közértben is jóllakhatunk a fenti összeg töredékéből. Íme egy kis ízelítő az árakból:

tej: 5 HRK,

sör: 5 HRK+üveg,

hústermékek: 32-60 HRK/kg,

kenyér: 7 HRK,

banán: 9 HRK,

körte: 13 HRK,

citrom: 7 HRK,

alma: 10 HRK,

50-os Nescafé 17 HRK

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Telefonálás: Olcsóbb nyilvános telefonkészülékről beszélni, mint mobilról vagy a szállodából. Tízezer telefonkártyás készülék üzemel. A teljes áru hívásokhoz képest délután 4 és 7 között 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni, továbbá az éjszaka és ünnepnapokon indított hívások 70 százalékkal olcsóbbak. A telefonok 50, 100, 200 és 500 egységes telefonkártyákkal működnek

Boltok

A boltok szezonban általában a hét minden napján nyitva vannak, beleértve a legtöbb piros betűs ünnepet is, mindenütt találunk reggeltől késő estig nyitva tartó élelmiszerüzletet. Nyáron a kisebb helyeken – főleg a szigeteken – dél körül néhány órás sziesztát tartanak. Bevásárlóközpontokat minden nagyobb város közelében találunk, itt nagyobb tételben, kedvezményesebben lehet vásárolni.

Közlekedés

A legolcsóbb, ha buszra vagy villamosra szállunk, de szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon. Egy jegy 6-7 kúna, és a felszállástól számított 90 percig érvényes. A napijegy 16 kúna (500 forint), de ha sokat utazunk, megéri, mert másnap hajnalig érvényes. Bliccelni – akárcsak itthon – nem kifizetődő, mivel a bírság 900 kúna (31 ezer forint) is lehet.

A taxi a hazai tarifákhoz képest drága: alapdíja 25 kúna, amihez kilométerenként további 7 kúna adódik hozzá. Kétezer forint alatt úszunk meg egy 3 km-es utat. Ennél 20 százalékkal többe kerül vasárnap és ünnepnapokon, valamint este tíz és hajnali öt között utazni. Arról nem is beszélve, hogy a csomagok plusz 5 kúnába kerülnek.

Köztes megoldásnak számít autóval közlekedni, főleg, ha saját tulajdonú gépjárműről van szó.

Az utak mentén biztosan találunk 0-24 órán át nyitvatartó benzinkutakat. Üzemanyagok ára – Eurosuper 95, Super 95( 7,75-8 HRK), Super 98, Super plus 98, Diesel ( 7,20    HRK) és Euro Diesel- ára nemrég érte el a 8 HRK/ literes lélektani határt. Általában véve még mindig egy hajszállal olcsóbb, mint Magyarországon. Az átlagos üzemanyagár-eltérés a szigetek és a szárazföld  között 0,15-0,20 HRK, kb. 5-7 forint eltérés literenként. A parkolás egységesen 5 kúna óránként.

Lakott területen 50 km/h, országúton 90 km/h, autóúton 110 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebesség. Érdemes betartani, és a korlátozó táblákat is mindig figyelembe venni – főleg, ha először járunk azon az útszakaszon – még akkor is, ha közben a helyiek dupla záróvonalon, kanyarban, 200-al előznek. Sebességet viszonylag sok helyen mérnek a rendőrök – iskolák környékén, 55 km/h sebességnél még vasárnap is büntetnek. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A megengedett alkoholszint 0,5 ppm.

A külföldieket legtöbbször a nyaralás végén, hazafelé állítják meg, amikor már mindenki siet, és inkább fizet, csak hogy szabaduljon. Amennyiben a rendőr kimond egy összeget, (ez lehet 200 -tól 1000 kunáig), azon alkudozni általában lehetetlen.

Pénzbírságnál súlyosabb büntetéssel is sújthatják a nyaralókat, ha az érkezésüktől 24 órán belül nem jelentkeznek a rendőrségen. Ilyenkor bevonhatják az útlevelüket, illetve a kiutasításuk sem elképzelhetetlen. Szigorúan veszik azt is, ha a megengedettnél nagyobb értékben vagy mennyiségben viszünk ki, vagy hozunk be pénzt vagy árut az országból.

Horvátországból Magyarországra fejenként

2 liter bort,

1 liter égetett szeszt,

175 euró értékű sört és

200 szál cigarettát lehet behozni.

Vélemény, hozzászólás?