Megoldódhat a közel százéves csillagászati rejtély

1908 júniusának végén tűzgolyó jelent meg a szibériai Tunguzka erdei fölött több mint 2000 négyzetkilométeres területen megsemmisítve a fákat. A kutatók úgy vélik, egy meteor volt felelős a rombolásért, csakhogy ez idáig egyetlen kőzetdarabot vagy becsapódási krátert sem találtak. A csillagászok csak találgathattak, hogy a tárgy aszteroida volt-e, esetleg üstökös, és így jobb modelleket alkothassanak a hasonló jövőbeli katasztrófák elkerülése érdekében. Olasz kutatók most úgy vélik, megtalálták, amit kerestek: ez pedig az 50 méter mély Cseko-tó, amely alig 8 kilométerre fekszik a robbanás epicentrumától.

“Amikor megnéztük a tó fenekét, a szeizmikus hullámok visszaverődtek valamiről” – mondta Giuseppe Longo, a Bolognai Egyetem fizikusa. „Ezt eddig senki nem találta meg. Ezt a jelenséget és a tó alakját csakis az magyarázhatja, ha a meder valójában becsapódási kráter.”

További rejtélyek is megoldódhatnak, amennyiben a csapatnak egy későbbi expedíció során sikerül minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy aszteroida vagy üstökös maradványai találhatóak a tó fenekén. Egy 1999-es expedíció során Longo csapata nem a becsapódási krátert kereste, inkább meteorból származó por után kutattak a mélyebb rétegekben. Miközben szonárral kutatták a tó fenekét, meglepve látták az ott kialakult kúpformákat.

„Hogy bizonyosan meg tudjuk mondani, becsapódási kráterrel van-e dolgunk, 10 méter mélyről kell mintákat vennünk a tó fenekéből” – mondta Long. A mintavételt azon a helyen szeretnék megpróbálni, ahol a kutatók szerint a becsapódás történt, és ahol talán a meteor egy darabja is fekszik. Ha megtalálják, a tárgy átmérője megközelítheti az 50 métert súlya pedig 1700 tonna is lehet.

A tunguzkai esetet magyarázták már UFO-balesettel, kószáló fekete lyukkal és elképesztőnél elképesztőbb dolgokkal. Alan Harris, a boulderi (Colorado állam) Űrtudományi Intézet munkatársa szerint Longo csapatának elmélete nem tartozik az őrültségek közé.

David Morrison, a NASA csillagásza viszont nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy a felrobbant tárgynak csak egy töredéke ért földet és hozott létre egy viszonylag kis krátert anélkül, hogy egy nagy központi kráter keletkezett volna.

Vélemény, hozzászólás?