Kivégzésről nevezték el a hamburgert

A híres fogások elnevezéséhez sokszor neves személyiségek, különleges események vagy helyszínek adják az ihletet. Az írek egyik helyi specialitása, a Lynch Burger egy középkori családi kivégzésről kapta a nevét. A meglehetősen sötét múlttal rendelkező hamburger az Írország nyugati részén fekvő Galway városából ered. 1493-ban James Lynch FitzStephen polgármester fia féltékenységből megölt egy spanyolt.

A polgármester bűnösnek nyilvánította a fiát. A halálos ítéletet azonban senki nem merte végrehajtani, ezért James Lynch magára vállalta a kényes feladatot, és felakasztotta a saját fiát. Galway lakosai szerint innen ered a lincselés szó.

A legenda szerint a kivégzés a törvénytisztelő polgárok előtt zajlott, mégpedig úgy, hogy a polgármester kilógatta a fiút az ablakon. Az esemény emlékét egy márványtábla és bizarr módon a helyi pubokban kínált kiadós hamburger őrzi.

A Lynch Burger egy ínyenc hamburger, aminek különleges ízét a bacon és a cheddar sajt adja meg. A szendvicset szétnyitva, sült krumplival tálalják, a helyiek szokás szerint egy (vagy több) Guinness-t is rendelnek hozzá.

Vélemény, hozzászólás?