Interjúpuska – Ellenőrizd magad!

A most ajánlott interjúpuska valójában egy olyan ellenőrző lista, amelynek az a célja, hogy ezekben a szituációkban felkészültebb, magabiztosabb lehess. Az alábbiakban áttekintjük, mit célszerű tenned ahhoz, hogy az interjú előtt, alatt és után egyaránt hatékony maradj.

Az interjú előtti napokban

1. Függőlegesen húzz vonalat egy üres lap közepére. Az álláshirdetés alapján baloldalt a munkáltató kívánalmait, jobboldalt pedig azokat a tulajdonságaidat – képzettség, nyelvtudás, szakmai gyakorlat, speciális szakismeret, képességek – szedd pontokba, amelyek megfelelnek a hirdetésben olvasott elvárásoknak.
2. Készíts feljegyzéseket a megcélzott  vállalatról – a versenytársait is ideértve –, valamint az ágazat piaci helyzetéről. Nézz utána a következőknek: cégtörténet, szervezeti felépítés, üzletágak, gyáregységek, divíziók, tulajdonosi szerkezet. Ismerd meg a cég fontosabb termékeit és szolgáltatásait.
3. Foglald össze, mit akarsz elmondani magadról az interjún az erre szánt két percben: Beszéljen magáról…
4. Tudd az erősségeidet három-négy példával alátámasztani, ha arra kérnek: Meséljen egy olyan esetről, amikor…;  Mondjon példát arra, hogy…
5. Szedd össze a megcélzott vállalattal és  munkakörrel kapcsolatos kérdéseidet.
6. Nézz utána a keresetthez hasonló pozícióban adott béreknek.
7. Készíts tervet a számodra még elfogadható minimális jövedelemre.
8. Kérj engedélyt az ajánlóidtól, hogy nevüket és elérhetőségeiket referenciaként megadhasd.

Közvetlenül az interjú előtt

1. Ellenőrizd a tükörben a megjelenésedet, frizurádat, sminkedet, öltözetedet. Ha elégedett vagy a látvánnyal, erősödik az önbizalmad. 
 2. Vidd magaddal az interjúra:  az önéletrajzod legalább három kinyomtatott példányát; íróeszközt, jegyzetfüzetedet vagy határidőnaplódat; az interjú helyszínére vezető útvonal nyomtatott térképét (ha szükséges).
3. Gondold át a szokásos interjúkérdésekre adandó válaszaidat. Ezek a következők lehetnek:
-Beszéljen magáról!
– Mit tud a cégünkről?
– Mik a tervei?
– Mik az erősségei?
– Miben kell fejlődnie?
– Miért szeretne nálunk dolgozni?
– Melyik eredményére a legbüszkébb?
– Miért éppen Önt vegyük fel?
– Mennyit szeretne keresni?

Amikor megérkezel

1. Érkezz korábban, mert a bejelentkezés a nagyobb vállalatok recepcióján akár négyöt percet is igénybe vehet. A pontos megjelenésre minden interjúztató odafigyel.
2. Az interjúztatót határozott kézfogással üdvözöld, mutatkozz be neki, és közben ügyelj a szemkontaktusra.

Az interjún

1. Tartsd észben az interjú előtt készített listád tartalmát, de fogadd rugalmasan, ha az interjúztató hirtelen témát vált.
2. Lazíts és élvezd a beszélgetést. Szorgalmazd a cégről szóló információkat.
3. Kérdezz, és a válaszok mögöttes tartalmára is figyelj.
4. Az interjú végén határozott kézfogással búcsúzz, köszönd meg, hogy időt fordítottak rád, miközben ügyelj a köztetek lévő szemkontaktusra.
5. Ha teheted, kérj névjegykártyát az interjúztatótól.

Az interjú után

1. Mihamarabb írd le friss benyomásaidat.
2. Később, de még az interjú napján nézd át, amit leírtál, majd értékeld, miként sikerült az interjúd.

Megjelenés

Az interjún elvárják az adott üzleti szférának és pozíciónak megfelelő öltözetet, a rendezett frizurát és sminket, az alkalomhoz illő ékszereket, illetve kiegészítőket. Ezek ugyanis – noha esete válogatja, milyen mértékben – mind-mind befolyásol(hat)ják a felvételi beszélgetés sikerességét. Az attraktivitás különösen az ügyfelekkel, megrendelőkkel kapcsolatot tartó munkatársak kiválasztásakor kap hangsúlyt, az ápoltságot viszont mindenütt elvárják. A pályakezdőknek a kosztüm, illetve az öltöny, esetleg a nadrág plusz zakó kombináció javallott, a farmer nem. Férfiaknak kötelező a nyakkendő, hölgyeknek a karóra, a szolid smink, a harisnya, továbbá a kiegészítőknek az öltözék egészére építkező harmóniája. Az interjún a testékszerek és a látható tetoválások nem kívánatosak.

Aki a felsorolt szempontokat figyelmen kívül hagyja, az interjúztatóban könnyen kelthet olyan benyomást, hogy hanyag, a konvenciókkal még a munkahelyen sem törődő, tehát nem kellően motivált jelölt.

 

Szabó Zoltán
vezető tanácsadó
Trenkwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft.

forrás: www.allas-start.hu

Vélemény, hozzászólás?