Az önéletrajz

A jó önéletrajz célja, hogy felkeltse a leendő munkaadó érdeklődését. Ezért feltétlenül ki kell tűnnie a többi közül. Az önéletrajz az első jelzés a vállalat vagy a tanácsadó cég felé. Fontos hangsúlyozni, hogy mindig az adott pozícióhoz igazodó önéletrajzot adjunk be, de soha ne állítsunk valótlant.

Ebben fontos szerepet tölt be a kísérőlevél is, amelyet minden esetben mellékeljünk pályázatunkhoz. Ez kiegészíti, árnyalja az önéletrajzban rólunk kialakított képet. A következőkben némi segítséget kívánunk adni, hogyan kell olyan önéletrajzot készíteni, amely megfelel az elvárásoknak.Mi szerepeljen feltétlenül a CV-ben? 1. Személyes adatok: a jelentkező neve, születési éve és helye, állandó (és ha van ideiglenes) lakcím, telefonszámok, esetleg családi állapot.

2. Iskolai végzettség(ek): fel lehet tüntetni a specializációkat, pályakezdők esetében a szakokat, a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a diákszervezetekben végzett tevékenységet és a fontosabb továbbképzéseket is. Az általános iskolai tanulmányokat szükségtelen az önéletrajzba beleírni.

3. Szakmai tapasztalatok: a különböző munkahelyeket kell felsorolni az adott pozíciókkal. Mivel a különböző elnevezések a különböző cégeknél mást és mást jelenthetnek, ajánlatos, hogy a fontosabb feladatokat, kiemelkedő eredményeinket foglaljuk össze.

Ha pályakezdő készíti az önéletrajzot, akkor ebbe a csoportba a szakmai gyakorlatokat, az alkalmi munkákat, az iskolában végzett hallgatói tevékenységeket lehet leírni.

4. Egyéb ismeretek: ebben a csoportban szerepelnek a számítástechnikai tudás, a nyelvismeret és a különböző tanfolyamokon szerzett képesítés.

5. Személyes tulajdonságok: a megpályázandó vagy keresett állás szempontjából előnyös készségek, képességek, az ambíciók és a szakmai célok összegzése.

Végezetül – nem feltétlenül – szerepelhetnek a jelentkező személyes érdeklődési területei, hobbijai, munkaidőn túli elfoglaltságai. Ez bizonyos pozíciókra történő jelentkezéseknél – például sales – előnyt jelenthet, mivel a pályázó személyiségéről közöl további információt.

Dátumot írjunk az önéletrajz végére, célszerű minden jelentkezésnél friss keltezéssel ellátni a változatlan tartalommal bíró CV-t. Nem vet jó fényt a beküldőre, ha pár héttel korábbi időpontot mutat.

A jó önéletrajzot jellemzi a rendezett, áttekinthető külalak, logikus tagolás, tömör, érthető és egyértelmű stílus. A nagy odafigyeléssel elkészített CV-ből a jelentkező precizitására, rendezettségére, gondosságára lehet következtetni.

Érdemes az önéletrajz mellé fényképet (igazolványkép) mellékelni.

A következő linkekről különböző stílusú és nyelvű önéletrajz és kisérőlevél mintákat tudtok letölteni (a file-ok megtekintéséhez Adobe Acrobat Reader szükséges):

Magyar nyelvű önéletrajz | ugyanaz egy másfajta tördelésben

Magyar nyelvű kisérőlevél | ugyanaz egy másfajta tördelésben

Angol nyelvű önéletrajz

Angol nyelvű kisérőlevél

Német nyelvű önéletrajz

Német nyelvű kisérőlevél

Francia nyelvű önéletrajz

Francia nyelvű kisérőlevél

 

Svéd nyelvű önéletrajz

– Svéd nyelvű kisérőlevél

Egységes EU-s önéletrajz

forrás: www.allas-start.hu

 

Vélemény, hozzászólás?