A digitális tananyagok piacterének megteremtése

Az elektronikus tananyag piacterének megteremtése és a profitorientált tevékenység szerepel a 2007 elején alakult aTAN Elektronikus Tananyag Zrt. célkitűzései között hangzott el a cég tegnapi sajtótájékoztatóján a budapesti Hotel Intercontinental termében.

A sajtótájékoztatón Sas Tibor, az Elektronikus Tananyag Zrt. vezérigazgatója, Menyhártné Hámori Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója, Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ügyvezető igazgatója valamint Kojanitz László, a Tankönyvkutató Intézet igazgatója megérettnek látta az időt arra, hogy Magyarországon is bevezetésre, bevetésre kerüljön az e-kereskedelem tankönyvpiaci szegmense, amely a kilencvenes évek vége óta a nyugati világban már elérte gazdasági csúcspontját.
 
2007 szeptemberében a cég több felsőoktatási intézményben indítja el kísérleti projektjét, az Elektronikus tananyag piacteret a digitális jegyzet- és tankönyvforgalmazás területén. Az egri Esterházy Károly Főiskola, a Pécsi tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, az ELTE TTK Növényrendszertani és Ökológiai Tanszéke és a veszprémi Pannon Egyetem Antropológiai és Etika tanszéke csatlakozik a projekthez. Ezen szervezetek oktatói, tankönyvszerzői és hallgatói szeptembertől már az eTAN rendszerén keresztül juthatnak hozzá jegyzeteikhez, tananyagaikhoz, sőt az új oktatási dokumentumaikat is itt publikálhatják, értékesíthetik.
 
A cég a tervek szerint másfél éven belül az ország valamennyi oktatási intézménye és könyvkiadója, szerzője számára lehetővé teszi a digitális tananyag- és könyvértékesítésben való részvételt.
 
E mellett párhuzamosan indul az eTAN könyvkereskedelmi pilot projektje, a Digitális Könyváruház, amelyben hagyományos könyvek digitális verzióihoz juthatnak hozzá az érdeklődök.
 
Az eTAN propaganda-tevékenységének egyik legfőbb stratégiája a szerzői jogvédelemre való hivatkozás, annak a technológiának az előtérbe állítása, amely segítségével megakadályozható a másolás. Ez a digitális tartalomvédelmi rendszer (DRM – Digital Rights Management) lehetővé teszi az egyéni paraméter-beállítást, azaz, hányszor, ki, hogyan, mennyit olvassa, másolja, nyomtatja az adott tartalmat – jelesül a szöveget.
 
Az elérhetőség kérdése nagyon fontos a hazai könyvpiac legnagyobb piaci tényezőjének, a tankönyvpiacnak a terén – főleg a diákok körében. Kérdés, mennyiben könnyíti meg az ő dolgukat e piacteremtő és piacnövelő szándék?

Míg Sas Tibor az üzleti részt, Menyhártné Hámori Andrea a kereskedelmi előnyöket, Mlinarics József az adatvédelem feltételeit és lehetőségeit, addig Kojanitz László a hasznosság lehetőség-feltételeit hangsúlyozta referálás közben.

Szerző: kpapp

Csehszlovákia 5:3-ra veri hosszabbításban Nyugat-Németországot, Torontóban átadják a CN Towert, a lengyelek sztrájkba kezdenek a magas árak miatt, én meg csöndben - najó torkomszakadtából ordítva - jövök világra székesfővárosunk egyik kerületének kórházában. 1976. Én sem úsztam meg az iskoláztatást. Eközben megismertem a túrórudit és a kokakólát, amiért ma is rajongok. A bizonyítványokból munkakönyv lett. Ismerkedés az irodai élettel, számítástechnikával, fotózással, hol itt hol ott. Most éppen itt. A magicafe.hu-n. Azt a feladatot kaptam, hogy szerkesszek, ötleteljek, hogy nektek jobb legyen.

Vélemény, hozzászólás?