“CIGÁNYTUDOMÁNYOK” 1. Átok,bosszúállás, varázsfőzet, jóslás

Be mer menni hozzá??? – kérdezi egy idős asszonyka kétkedve, miközben a kerítés ajtajánál csengetek. – Miért ne merne-kiált ki Liza. Nem gonosz szándékkal jött. Csak kiváncsi a természete.

– Honnan tudja?
– Nézek csodálkozva, meglepetten.
– ÉRZEM, mert az ember bőre kisugározza ám! (Meglepődök: Liza érzékeli az aurát???)

Kitől tanulta ezt, és amiket még mesélnek?
– Az anyámtól.Az meg az apjától, anyjától. Ők még többet tudtak nálam is!Azt, amit az ő nagyanyjuk mondott nekik.Csak felejtettek belőle, mint most már én is.

– Mi mindent szokott mondani az édesanyja?
– Azt nagyon sokszor mondta, hogy valamikor nem lehetett fejkendő nélkül az úton átmenni.( Mert fiatal koromban, sokszor levettem ám a kendőt!) Ha átment, leszállt a férfi a szekérről és agyonverte!Meg ha családos volt a nő, neki kellett köszönteni előre!És nem volt szabad levenni a keszkenőt (kendőt), arról tudták, hogy ő nem lány: hiszen a feje be van kötve!

– Nagyanyja is szokott mesélni?
– Igen.Tőle tudom, hogy el szoktak menni falukba hetelni(egy hétre), hónapolni. Elloptak mindig egy-egy tyúkot összetettek két téglát és tűzön “megfőzték”.Az volt az ebédjük, vacsorájuk. Aztán amikor még sártakban laktak… Ott szültek, orvos sosem ment hozzájuk.

– Ki vezette le a szülést?
– Aki éppen ott volt a nő mellett. Mindenki tudta, hogyan kell csinálni!Aztán rákötötték a gyerek kezére a piros szalagot.

– Ezt láttam már kisbabán. Mire jó?
– Védi. Szemmel verés ellen.De a nyakába is lehet kötni.Addig nem láthatja senki. Mert szemmel megverik…

– Szemmel verés. Mi az?
– Hát, hogy megrontják!Lázas lesz, dobálja magát, sír egyfolytában. Nekem a második lányomat rontották így meg.

– Honnan tudja, hogy rontás volt?
– Onnan, hogy a gyerek mellé egy edébe vizet tettem. Abba egy szalmakeresztet és lemostam vele az arcát.Majd három darab parazsat dobtam a vízbe és képzelje -lement az aljára az égő “parázs”!Ebből tudtam, hogy a gyerek meg van rontva.

– Mit tett ellene?
– Lemostam a gyerek arcát megit azzal a vízzel, aztán az alsószoknyám aljával és mondtam: “víz vigye a betegséget, távozzon, aki megrontott, aki… /és itt számíttógépbetűket nem tűrő szöveg a folytatás és a befejezés/” Éjjel már nem dobálta magát. Napok alatt meggyógyult.

– Ki csinálja ezt és miért?
– Liza szerint. -Az, aki tudja. Nem mindenki képes ám rá!Csak akinek a szemöldöke fölött is van szeme!

– Harmadik szem? A régi “cigánytudományban”?
Azért szokott az ilyen embereknek összeérni a szemöldöke. Azt nem szabad kitépni ott valami rejtélyes dolog van! /???/A nagyanyám mesélte, hogy nagyon-nagyon régen majdnem mindenkinek volt ilyen. De nem rosszra használták ám!Csak amikor elüldöztek bennünket onnan messziről. Mert nagyon messziről jöttünk…Aztán amikor a a nagy víz mellől is el kellett jönnünk, mert “kergettek” (nem tűrtek meg) bennünket,akkor lettünk mérgesek. Az öregek legalábbis így mondták…Azt meg még az anyám is mondta, hogy bele lehet halni a szemmel verésbe! És, hogy bosszúból csinálják!

– Mi a különbség a szemmel verés és a rontás között?
– A rontás az olyan, hogy amikor valaki nem szeret valakit, az imádója úgy meg tudja rontani, hogy bele is halhat.Fölszedi a lábnyomát, levágja a körmét vagy a haját.Aztán- tovább nem szabad mondanom! /?/ Lényeg az, hogy meg lesz őrülve ő is érte!Menni és menni akar ahhoz, aki megrontotta, de nem érti, hogy miért.

– Mit jelent az, hogy felszedi a lábnyomát? Megkérdezhetem?
– Persze.- Mosolyog rejtélyesen./Értem. Egy keveset fog csak elmondani belőle!/ Hát azt jelenti, hogy amikor megy az utcán és nyomot hagy a sárban, azt a földet onnan felszedik. Abban már nincs megrajzolva a lábnyom, de benne van az ember hatása, az ereje!/ A személy energetikai kisugárzása? Hm…/ Aztán ezt a földet hazaviszik, leteszik a lábtörlő alá, és várják, hogy a másik menjen…

– Ezt is hallomásból tudja, vagy netán…?
– Meséltem magának ezekről – imádkozhatok majd érte eleget – de csak meséltem, hogy léteznek.Én mit hogyan csinálok- meg ne kérdezze! Nem is!!! Pár perc csend és hangnemet váltunk.

– Meséljen akkor egy-két “boszorkányosdit”!
-Van olyan is, hogy az imádott személyt meghívják ebédre és a levesébe belefőznek ezt-azt. Van aki a zokniját – ez tényleg igaz-, van aki mást.

– Erre mondják azt, hogy megetették?
– Erre! Csak a másik ne tudjon róla! Mert akkor nem hat. Épp úgy mint a többi.

– Miért? Mennyi “változat” van még?
– Nagyon sok! Van, amikor a lány ellopja a fiú zokniját és elégeti a kéményében Persze csak egy kis darabját!Akkor a füst odaszáll a fiú házához és ezért a gondolata mindig, de mindig a lány felé viszi. Ha akarja, ha nem, a végén mindig elmegy hozzá!(folytatjuk)

Szerző: Nagy Ildikó

Középkorú, kreatív, több évtizedes szakmai tapasztalatttal rendelkező újságíró, ill. pszichopedagógus, tanár vagyok. Szellemi szabadfoglalkozásúként tevékenykedem. Az otthonom Szombathely, Nyugat- Dunántúl a szülőföldem, Magyarország a Hazám!

““CIGÁNYTUDOMÁNYOK” 1. Átok,bosszúállás, varázsfőzet, jóslás” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Liza asszony! Nevtelen maradok,ha nem baj…..csak azt szeretnem kerdezni,hogy engem erdekelnek a reszletek is peldaul a bajitalokrol vagy ahogy on mondta,koromvagas,hajvagas,felszedni a labnyomat…..honnan lehet eszrevenni ezket? es ha valaki meg van rontva es eszre veszi akkor mit tud tenni ellene? Szeretnem ha erre az e-mail cimre ( ha lehetseges) valaszoljon: lady_f@freemail.hu ,szuksegem van ra,esetleg majd e-mailba leirom a reszleteket is.
  Elore is koszonom. Lady Fantastic

 2. Tisztelt Liza Asszony!
  Nagyon kérem, segítsen, mert még eddig senki sem tudott.
  Ugy gondolom, hogy rontás, vagy átok áldozata vagyok, mert minden megváltozott az életemben. Leginkább az egészségemet szeretném visszanyerni, hogy dolgozni tudjak, mert már sajnos munkám sincs.
  Kérem, szánjon egy kis időt rám, mert már teljesen elveszítettem minden reményt, mivel jártam olyan helyen, ahol állítólag levették a rontást, de csak anyagilag éreztem a hatását, egyébként az égvilágon semmi, csak minden romlott tovább.
  Sajnos kétszer is elkövettem ezt a hibát, mert én hiszek az emberekben, illetve hittem.
  Honnan is tudjam mostmár, hogy ki a szélhámos?
  Kérem alázattal a segítségét!
  Tisztelettel: Rebeka!

 3. Tistelt Liza én egy harmonikus családi életett élek de nem ojan régen rájöttem hogy a férjemnek van szeretöje ráadásul a munkatársnöje nem tudom hogy mit tegyek rákérdeztem és azt mondta hogy én és a család vagyunk az elsök az életében de akkor hogy nem tud szabadulni attol a nötöl ugy érzem hogy lassan megbolondulok a fájdalomtol tényleg nagyon odaadó férj és valoban mindent megtesz de miért kell neki az a másik igy 22év után a szesz terén is minden rendben van nálunk de szeretnék harcolni ez a nö ellen aki megprobáljsa széturni az életemet köszönöm szépen hogy elolvasta a levelemet és várom válaszát

 4. Kedves Kérdezők!
  LIZA nem hivatalos jós, mivel semmi olyan képzetttsége nincs, aminek “leple alatt” jósolhatna, csak személyes ismerősöknek ad időnént egy-egy röpke tanácsot. Tudásával kizárólag saját családján segít!Az elhangzottakra is csak mint RIPORTALANY vállalkozott, nem mint ügyfeleket fogadó jósnő!!!!!Őrzi, műveli, továbbadja lányainak a cigánytudományokat, de minden más elől — pl. “praktizálás”– elzárkózik. Nagyon sok magazinban találhatók olyan személyek, akik redelnek, foglakoznak ezzel a témával gyakorló jósnőként is. Címük, redelési idjeük a szaklapokban, sőt interneten is megtalálhatók.
  Más: nem állítok össze horoszkópot)))én csak riportokat készítek– újságíró vagyok…Ennyi! Tisztelettel: Nagy Ildikó

Vélemény, hozzászólás?