Asztrológia

A különbözõ újságok lapjait, valamint az internetet is ellepik az olyan asztrológiai rovatok, ahol a születési jegyed alapján megmondják milyen napod, heted, hónapod lesz. Aki kicsit komolyabban foglalkozott az asztrológiával tudja, hogy bármilyen prognózishoz a pontos születési helyre és idõre van szükség.

De mit is kezdjünk az asztrológiával, ha nem hihetünk ezeknek a “jóslatoknak”? Amennyiben hajlandók vagyunk időt szánni rá, hogy megismerjük a szimbólumrendszerét, rendkívül jó eszközként használhatjuk önmagunk megismerésére. Ehhez – legalábbis ezen a területen – nem árt elfogadni az analóg gondolkodás fontosságát. Mit is értek ez alatt? Pl. nyersz valamilyen szerencsejátékon, este elmész bulizni ahol szerelmes leszel valakibe. Amennyiben elfogadjuk, hogy minden időegységnek megvan a minősége, az az asztrológia jelképrendszerére lefordítható akár úgy is, hogy az ötös házadba – az asztrológiai hagyományban ehhez a házhoz tartozik a szerencse, a bulizás, és a szerelem is – belépett egy “jótevő” bolygó (pl. a Jupiter), ami harmonikus fényszöget vet a házzal összefüggő bolygóra. Semmilyen ok-okozati összefüggést nem találhatunk ezen történések és a bolygóállások között (kár is keresnünk), de a tapasztalat azt mutatja, hogy az életed eseményei és az égitestek – születési képletedhez viszonyított – helyzete tükrözi egymást.(Ezzel a példával egyben remélem sikerül eloszlatnom a tévhitet, miszerint “aki szerencsés a szerelemben, szerencsétlen a kártyában”.)

Az analóg gondolkodásról akár egy könyvnyi terjedelemben lehetne írni, de nincs kedvem, meg aztán már megtették.(Nicolaus Klein – Rüdiger Dahlke: A függőleges világkép)

Vagyis ha már magunkévá tettük a párhuzamos világképen alapuló életszemléletet, akkor nem foghatjuk a bolygókra az életünkben és jellemünkben meglévő – bármilyen minőségűnek gondolt – dolgokat, ellenben segít felelősséget vállalni önmagunkért, életeseményeinkért.

Persze lehet, hogy létezik ok-okozati összefüggés a születési jegyünk és jellemünk, az életünk történései és a bolygóállások között, de félek, ha külső okokban látnám a nekem nem tetsző dolgok forrását, – fõleg ha nincs rájuk befolyásom (bolygókat nem tudok mozgatni), – akkor előbb-utóbb meghülyülnék.

Ebben a rovatban szeretnék a Ti segítségetekkel egy olyan fórumot létrehozni, amelyben az asztrológiát eddig csak az újságok horoszkóprovataiból ismerők megismerkedhetnek egy, a “konyhaasztrológiától” merőben eltérő szemléletmóddal, a “profibbak” pedig kicserélhetik egymással gondolataikat, megoszthatják – akár a hagyományos asztrológiától eltérő – elképzeléseiket. Ezt megteheted a fórumban, de ha – rovaton belül – külön publikációként szeretnéd megjelentetni, küldd el e-mailben.

Az ezoterika más témaköreibõl is várom írásaitokat, minél színvonalasabb – és talán sokak számára hasznos – tartalom létrehozásának reményében.

Sirály

“Asztrológia” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szerbusz!
  Az általad feljebb említett, újságokban fellelhető horoszkópok mire alapozák állításaikat?
  Mire számíthat az olvasó… gondolom nem többre mint derű:) vagy a szórakoztatáson kívűl másra is használható egy ilyen írás?…

 2. Szia!
  Az adott jegyet érintő tranzitokat, valamint a jegy uralkodóbolygójának helyzetét nézik.
  Ha egy asztrológus szerkeszt egy horoszkóp rovatot, valószínűleg a “jó pénzért mindent” elvet követi, de nagyon gyakran maguk az újságírók írják őket.
  Feltételezem, hogy sokan használják arra,hogy egy rosszabb periódusukban legyen miben reménykedniük.

 3. Szia Kepler!
  Ez a rovat nem arról szól, hogy működik-e az asztrológa, vagy sem. Valakinek belefér a valóságképébe, valakinek nem. De ha már Keplernél tartunk, egy történet róla: Johannes Keplert 1608-ban egy prágai orvos megkérte, készítsen horoszkópot egy ismeretlen számára. Kepler így vázolta le ezt az embert: “rendkívül babonás, rossz lázadó vezetőként tör egyeduralomra. Személyisége kegyetlen zavarodottsággal, borzalommal van összekötve, és erőszakos halállal hal meg 1634 márciusában. Amit Kepler nem tudott, az volt, hogy Wallenstein horoszkópját készítette el. A hadvezér cselekedeteiben babonás volt, egy szerencsétlen figura. Február 26-án, három nappal március előtt gyilkolták meg …

Vélemény, hozzászólás?