A gladiátor dala

széles történelmi freskó Constantinus Rómájáról

 

Paul Doherty A gladiátor dala

www.goldbookhu

info@goldbook.hu

 

A regény a kereszténységgel kacérkodó Rómáról fest széles freskót a bűnügyi irodalomban csak bezárt szoba rejtélye néven ismert problémát kapcsolja össze egy vérbosszúval Eltűnik a Szent Pált lenyakazó kard egy, a germán testőrök által jól őrzött szobából, és egy fiatal kislány, Claudia, ki mellesleg hírszerzője az anyacsászárnénak, keresi öccse gyilokosát és az ő megerőszakolóját. A szerző mintegy utólag becsempészi a Római Birodalomba a hírszerzők, kémek, informátorok, hírvivők népes tömegét. Izgalomban így nincs hiány, hisz nemcsak véres gladiátorjelenetek szabdalják, tagolják a cselekményt, de rejtélyes mérgezések, sőt gyilkosságok is. A kiinduló politikai helyzet viszonylag egyszerű Constantinus a kereszt jelképe alatt fényes győzelmet arat ellenfele Maxentius ellen. Constantinus, aki édesanyja irányítása alatt, és befolyása alatt állt, erős kézbe ragadta a birodalom irányítását, tárgyalni kezdett a keresztény egyházzal, hogy véget vessen üldözésüknek, de egyetlen riválisa, Licinius nem marad nyugton. A regény szereplőinek még egy tengerről indított államcsínyt is el kell hárítaniuk. A kor lényegében a mindenki harca mindenki ellen elvére épül. Nemcsak gladiátorok harcolnak egymással (még az ő ellentéteiket ábrázolja az író a legkorrektebbnek), de bankárok, szolgák és a keresztények közt is dúl a nem ritkán halállal fenyegető vita Krisztus minéműségéről, azaz létező személy volt, aki megistenült, vagy egy jelkép, mely az Atya, Fiú, Szentlélek hármasságát testesítette meg. A regényben plasztikusan kidomborodik, hogy a keresztények közti vita is sokszor halálos kimenetelű volt, gyakorlati, praktikus, politikai célokat követett. A regényben több minden meglepő volt a számomra. Az a mozzanat, mi szerint óriási összegek cseréltek gazdát a gladiátorjátékok győzteseire kötő fogadások révén, amelyet mindkét fogadó párt megpróbált manipulálni. Meglepett, hogy a szerző a csúcson, a topon lévő gladiátorok barátságát némelykor egész barátinak festi le. Meglepett, hogy az ókori eltévelyedések közé becsempészte a szerző a pedofiliát és a sorozatgyilkosságokat is.

A regény 276 oldalán át rághatjuk a körmünket, hogy győz-e a jó?(Claudia és a gladiátor Murranus párosa), közben alaposan megismerhetjük a birodalom kencéit, pirosítóit, mindennapi szokásait, ételeit, alvási szokásait stb.Nem fognak unatkozni

 

Kerekes Tamás

 

 

A kiadó:

313-at írunk, Róma a történelem egyik legforróbb nyarát éli. Az új eszmék és kegyetlen hatalmi harcok kora ez. Constantinus császár és anyja, Helena a birodalomban futótűzként terjedő keresztény vallást tanulmányozzák – de a keresztények egymással sem képesek megegyezni. A tudósok elkeseredett vitákat vívnak arról, valóban Isten fia-e Krisztus, Constantinus pedig mindkét oldal híveit meghívja, hogy a jelenlétében vitassák meg nézeteiket Rómához közeli villájában.

 

Itt azonban különös dolgokra kerül sor: a tudósok közül többen is kegyetlen gyilkosságnak esnek áldozatul, a villát rejtélyes támadás éri, a szent kard pedig, amellyel egykor Pál apostol fejét vették, nyomtalanul eltűnik. Helena anyacsászárné legjobb kéme, Claudia segítségét kéri, a szerény, de ravasz fiatal lányét, hogy segítsen kibogozni az intrikák veszedelmes hálóját. A lány, mikor munkához lát, nem sejti, hogy múltja legborzalmasabb eseményével is szembesülnie kell…

 

 

A SZERZŐ

 

Paul Doherty Middlesborough-ban született. A Liverpooli és az Oxfordi Egyetemen történelmet tanult, majd II. Edwardról és Izabella királynéról írt disszertációjával doktori címet szerzett Oxfordban. Ma egy északkelet-londoni iskola igazgatója, Epping Forest közelében él feleségével és gyermekeivel.

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?