Bedő Péter antikváriuma

Szolnokon

A Bedő Antikvárium
Szolnok, Baross utca!

A bolt vezetője 1985 óta dolgozik itt. Az én régi könyvtáramat is ő vette meg. A fanyar humorára jellemző, hogy a birtokomban levő Sztálin Összest is megvette -kissé maliciózusan megjegyezve, hogy a kiadó jogutód nélkül szűnt meg. Arra is volt példa, hogy a már megvett könyvet vissza akartam vásárolni és féláron adta. Szóval nem egy karvalytőke-szemlélet uralkodik a boltban, amit emeletig érő könyvespolcok borítanak minden oldalon. Órákig el lehet olvasgatni az ott található könyvekből, s ha nincs túl nagy forgalom, akkor még kötetlen diskurálásra is van idő.
A bolt fő profilja az olvasott és antikvár könyv. Van még régi képeslap és értékpapír. Fontos még, hogy ez a megye legnagyobb antikváriuma és kottaboltja. Újabban zenével kapcsolatos ajándéktárgyakat, írószereket és csecsebecséket is árulnak. Néhány éve itt járt egy japán zenei delegáció. Hirtelen felindulásunkban ajándékokat ígértünk nekik. Azt hittük, hogy matyóbabával, vagy karikásostorral beérik. De nem, Scarlatti-kottákat kértek az aranyos ferdeszeműek, de mázlink volt, mert Bedő Péter antikváriumában az is volt. Több ezer könyv van készleten, de mivel a www.regikonyvek.hu internetes antikvárium beszállítói, így kb. 80.000 könyv a választék. Új könyvek beszerzését rövid határidőre vállalják. Tavaly egy Miles Davis életrajzi kötetet rendeltünk meg, olcsóbb volt, mintha a Bookline szállította volna.
A bolt vásárlói gyűjtők, akik a régiségeket és a különlegességeket keresik, iskolások és szüleik, akik olcsó kötelező olvasmányokra vadásznak, egyetemisták és főiskolások, akik egyetemi tankönyveket keresnek, és mások, akik csak egy kis kikapcsolódást segítő szórakoztató regényt akarnak venni.
A készletükben megtalálható a hatvanas hetvenes években kiadott regénytől kezdve a legfrissebb szakkönyveken át a zenei szakkönyvig minden. (szótár, nyelvkönyv, művészet, természettudomány , stb.)
A könyvek forrásai általában magánszemélyek, előfordul, hogy komoly hagyatékokat vásárlunk fel. Külön érdekessége, hogy a bolt forgalmaz írókat, költőket a hetvenes-nyolcvanas évekből. Azokra a szerzőkre gondolok, akiket Vámos Miklós az Elfeledett Írók Falujába delegált. Így aztán kapható Ladányi Mihály, Nagy László, Passuth László.
Mire gyerekeink kijózanodnak a posztmodernből, lesz mit és hol, olvasnivalót keresni.
Nyitvatartás: hétköznap: 9 -13 és 14-18.
szombaton 9-12.
Bedő Pétert érdemes megkeresni, és el is lehet érni könyvritkaságok, vagy más könyvek kapcsán is.
Elérhetősége:
bedo@externet.hu
bedo@chello.hu

Kerekes Tamás
www.szolnokinaplo.hu

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?