Rántott csirke – másként

Nagyon sok család asztalára kerül vasárnaponként rántott hús. Csirkéből, sertés, vagy ritkábban borjúhúsból. Most egy kicsit másként készítjük el megszokott ebédünket.

Nagyon célszerűnek tartom, ha csészében adja meg egy recept a hozzávalók mennyiségét. Nem kell méricskélni, dekázgatni!

A rántott csirke másként hozzávalói: 2/3 csésze zsemlemorzsa, ugyanennyi reszelt parmezán sajt (egy kicsit szárazabb trappista is megteszi), negyed csésze frissen aprított petrezselyem zöldje, negyed teáskanál só, egy kis bors, öt evőkanál vaj, vagy margarin, három gerezd apróra vágott, vagy átnyomott fokhagyma, kb. 1,5 kiló hús.

A sütőt előmelegítjük, közben a zsemlemorzsához hozzátesszük a sajtot, a petrezselyem zöldjét, a sót és a borsot. A vaj vagy a margarin tetejére dobjuk a fokhagymát és egy edényben felolvasztjuk. Ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a húsokat, és megforgatjuk a sajtos-fűszeres morzsában. A húsokat teflonos tepsibe rakjuk, (ha nincs, fóliával is kibélelhetünk egy tepsit), a maradék morzsát összekeverjük a maradék fokhagymás vajjal, és a húsra öntjük. Lassú tűzön kb. egy órán át sütjük. Ha nagyobb, vastagabb a csirke, először fedjük le a tepsit. Figyeljünk rá, s ha szükséges, egy kis olajat tegyünk alá. Szép aranyszínűre süssük. Párolt rizs illik hozzá, és persze sok saláta. Az amúgy válogatós családtagok elismerését is kivívhatjuk ezzel a húsétellel.

Jellemző rám, hogy elfelejtettem, honnan is származik ez a recept. Gyanítom, kedvenc szakácskönyvemből: Recipezaar

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Rántott csirke – másként” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?