Formabontó tavasz a konyhában

Végre igazi tavasz van! A tavasz a megújhodás évszaka, és érdemes egy kicsit megújítani főzési szokásainkat is. Más szemmel nézni a megszokott alapanyagokra, bátrabban kísérletezni, másfajta ízeket, konyhai technológiákat kipróbálni.

Sok finom, vitaminnal teli, megfizethető, vagy kiskertünkben termő zöldség, gyümölcs vár ránk az elkövetkező hónapokban. Érdemes lesz kihasználni, családunk és saját magunk egészsége érdekében is! Retek, újhagyma, saláta, sóska, spenót, hivatalosan, paraj, póréhagyma– mind az étrendbe kívánkozik, s a legváltozatosabb formában kerülhet asztalunkra.

Nincs rémisztőbb, mint naponta szembesülni a kérdéssel: mit főzzek? Szerencsére, ami a leveseket illeti, van egy varázsszer, s ez a krémleves. Könnyen, gyorsan, sokféle zöldségből elkészíthető, kedve szerint variálhatja az ember, akár maradékokból is. Készülhet mostanában sóskából, spenótból, még fejes salátából is, vagy akár csalánból! De csak addig, amíg zsenge és nem csíp. (A csalán áldásos hatásáról még később szót ejtünk!)

Bármilyen krémleves elkészítéséhez alkalmazható az alábbi módszer:
A megfőtt zöldségeket vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt vagy tejet és a megfelelő mennyiségű lisztet. (Ha egy kis krumplit is együtt főzünk a zöldségekkel, a liszt nem szükséges!) Ezután gépben, vagy rúdmixerrel összeturmixoljuk. Kevergetve újra felforraljuk, ha, szükséges ízesítjük.

Csalánkrémleves
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 kiskanál vaj vagy margarin
egy jó nagy marék friss csalán
1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy finomliszt
2 dl tej

késhegynyi őrölt fehér bors
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
pirított zsemle- vagy kenyérkockák, vagy egy fél kemény tojás

Így készítjük: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a vajon kevergetve néhány percig pirítjuk. Az alaposan megmosott, szárától lecsipegetett csalánleveleket hozzáadjuk, 1,2 liter vízzel felöntjük, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ha megpuhult, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A liszttel sima krémmé kevert tejjel besűrítjük. Ismét felforraljuk, és folyamatosan keverve 2-3 percig főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tejszínt belecsorgatva könnyűre keverjük. Pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal, vagy egy fél kemény tojással azon forrón tálaljuk.

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Formabontó tavasz a konyhában” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. A csalánlé kitűnő védelem a levéltetvek ellen -miközben a növényt ápolja.. és gyöngén a gombabetegségek ellen is jó.
    Hátrányai:
    -büdös (mert akkor jó, ha vázalé szagú)
    -3-4 naponta ismételni kell
    -a vegyméreggel szemben kb egy hét, mire eredménye látszik

Vélemény, hozzászólás?