Toy Dolls a Zöld Pardonban

A “kiröhögjük a világot” alapállás abszolút jól illeszkedett a beleszarós punk attitűdhöz, és a túlélés szempontjából is hatékonyabbnak bizonyult: Sid Vicious például huszonkét évesen halott volt, a Toy Dolls pedig immáron huszonöt éves, tagjai együtt pedig túl járnak a nyolcvanon.

A Toy Dolls 1979-ben alakult Nagy-Britanniában. A tipikus munkásosztályi környezetből indult csapat a kortársakhoz képest nem dühvel és utálattal vezette le a benne lévő feszültséget, hanem kifejezetten vidám húrokat pengetett a kezdetektől fogva.

Az Olga művésznéven praktizáló Michael Algar énekes-gitáros vezette csapat szinte a kezdetektől trió formában játszik, állandóan változó tagsággal. 1982-ben jelent meg az áttörést hozó “Nellie The Elephant” című kislemezük, amivel elindultak a hírnév és a nagykiadós lemezszerződés felé. A ’83-as “Dig That Groove Baby”-t, az első nagylemezt az EMI adta ki és a siker sem maradt el. Lemezek és turnék egymás után, majd újabb és újabb tagcserék szegélyezték a következő másfél évtizedet, majd a kilencvenes évek vége felé kicsit visszavettek a tempóból.

A zenekar bár a brit punk későbbi hullámában kapcsolódott be a zenei vérkeringésbe, zeneileg jóval kifinomultabb, kidolgozottabb hangzással operál, mint a kortársak. Olga rengeteg zenei csemegét rejt a technikailag sem kifogásolható lemezekbe: technikás gitárszólók és klasszikus zenei betétek színesítik a pörgős punknótákat. Mindemellett a frontember páratlan színpadi figura: megjelenése komoly vizuális sokk, betegesen vonzódik a színes zoknikhoz, idióta napszemüvegekhez és feltételezhetően több hajzselét gyártó kozmetikai cég titkos tesztembere.

A banda 2000 óta tetszhalott állapotban volt: Olga egy ideig Japánban élt, majd más veterán punk zenekarokba (The Adicts, The Dickies) szállt be átmenetileg, de 2004-ben ismét életre hívta saját együttesét. Az ekkor megjelent anyag az “Our Last Album?” címet kapta, jelezve, hogy alighanem ez lesz az utolsó lemez. Szokás szerint ez csak poén volt, hiszen a zenekar azóta is folyamatosan turnézik, a XXI. század fesztiválvilágának megbízható szereplőjévé vált. Profi, intenzív, vidám és továbbra is teljesen agyatlan műsorukkal ugyanúgy képesek levenni a lábukról a koncertre járó fiatalokat, mint szüleiket negyed századdal ezelőtt.

A koncert május 22-én csütörtökön este nyolc órakor kezdődik a Zöld Pardonban.

http://www.thetoydolls.com/

Vélemény, hozzászólás?