A barokk muzsika átváltozásai – Bach és kortárs improvizációk

Fassang László és Vincent Le Quang bizonyára nagyon kedveli Bachot, és valószínűleg nagyon szeretnek együtt zenélni. Ez utóbbiban az sem akadályozza meg őket, hogy egyikük az orgona, míg másikuk a szaxofon mestere.A Budapesti Őszi Fesztiválon most együtt zenélnek: október 19-én este 7 órakor egy egyedülálló koncerten Bach improvizációkat adnak elő a zeneakadémián. A különleges előadáson olyan Bach korálok szólalnak majd meg, melyek saját korukban hasonlóan újszerűen hatottak, mint a Fassang – Le Quang duó ugyancsak nem mindennapi produkciója.Egy kisebb társaságban éppen billentyűs hangszerén rögtönzött hallgatóságának egy művész, amikor Johann Sebastian Bach belépett a terembe. A művész ekkor egy hibás hangzatot szólaltatott meg, mire Bach szó nélkül a hangszerhez sietett és a meglepett zenésztől átvéve a szerepet, egy odaillő harmóniát rögtönözve feloldotta a disszonanciát, majd üdvözölte a jelenlévőket.
Fassang László (1975) orgonaművész 13 éves kora óta orgonál. Szerinte az improvizáláshoz elengedhetetlen a kreativitás és a különböző stílusokban való jártasság. 2000-ben, amikor a Sapporói Hangversenyterem orgonistája volt, számos hangversenyt és mesterkurzust tartott Japánban. Első orgonalemezét is – melyen Bach és Liszt művei mellett saját improvizációi is hallhatók – a Sapporrói koncertterem orgonáján játszotta fel.

Fassang 2002-ben megnyerte a Calgary Nemzetközi Orgonaverseny improvizációs aranymedálját és a Párizsi Nemzetközi Orgonaverseny improvizációs nagydíját, majd 2004-ben a világ legrangosabb orgonaversenyének (Grand Prix de Chartres) fődíját és közönségdíját hozta el. A művész negyvennyolc jelentkező közül lett első.

A művész a klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett mindig nagyon fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok – jazz és tradicionális zene – szintézisén keresztül megmutatni.

Ebben a szellemben ad rendhagyó koncertet a Budapesti Őszi Fesztiválon szaxofonos barátjával, Vincent Lé Quanggal a Zeneakadémia félhomályba burkolózó nagytermében, miközben a közönség az előadók közvetlen közelében, a színpadon és az orgonaülésen foglal majd helyet. A program szerint Bach korál feldolgozásait a kortárs zene nyelvén megfogalmazott improvizációk követik, majd a műsor végén újra az eredeti Bach művek köszönnek vissza.


Bach és kortárs improvizációk:

Zeneakadémia (VI., Liszt Ferenc tér 8.), október 19., 22h


www.bof.hu

Vélemény, hozzászólás?